Frances van der Vorst

Frances van der Vorst | Leerling verpleegkundige, Omring

De opleiding was mijn drijfveer om door te gaan

“Ik dacht: niets gaat mij tegenhouden”

Frances van der Vorst (39) had één grote droom: de opleiding tot verpleegkundige volgen. Maar toen werd haar moeder ziek, en daarna zijzelf. “De opleiding was mijn drijfveer om door te gaan.”

Met veel plezier werkte Frances sinds 2016 als verzorgende IG bij Omring. Maar er kriebelde wat. Frances wilde zich verder ontwikkelen. “Bij Omring staan ze overal voor open. Ze denken echt met je mee. Ik kreeg de kans om de opleiding tot verpleegkundige te doen.” Maar toen sloeg het noodlot toe: de moeder van Frances werd ernstig ziek. “Ze had nog maar kort te leven. Gelukkig kon ik direct zorgverlof opnemen. Dat ik mijn moeder in haar laatste fase heb kunnen verzorgen, dat is het mooiste wat ik voor haar heb kunnen doen.”

Het is een wonder

Frances combineert haar opleiding Verpleegkunde met haar werk bij thuiszorgteam Den Helder Centrum. “Ik vind het mooi om samen met de cliënt te kijken: hoe kunnen we u zo zelfstandig mogelijk houden?” Daarbij heeft Frances altijd een positieve blik. “Ik ging laatst naar een cliënt met Parkinson. Toen ik aankwam, vertelde zijn vrouw dat het heel slecht ging. Hij kwam zijn bed niet meer uit. Toen ik in de kamer bij meneer kwam, vroeg ik: wat gaan we doen vandaag? Hij zei: we gaan eruit. En hij gíng eruit. Zijn vrouw zei: het is een wonder. Geweldig om een cliënt te kunnen motiveren.”

Laatste fase

Het begeleiden van cliënten in de laatste levensfase heeft Frances’ grote interesse. “Ik heb via Omring een cursus palliatieve zorg gedaan. Het is heel bijzonder om cliënten te begeleiden in de laatste fase van hun leven. Daarbij is het menselijke aspect heel belangrijk. Soms kan ik het gesprek openen tussen twee partners, die het moeilijk vinden om te praten over het overlijden. Als ze toch tot een goed gesprek kunnen komen, dan zie je ineens de opluchting. Dan komt de acceptatie en de rust.”