Ikram Osman

Ikram Osman | Verzorgende IG, Omring

Het allerleukste is het contact met de cliƫnten

Ikram Osman (24 jaar) liep dertig weken stage bij het dementieteam in Hoorn. Een mooie kans om nieuwe dingen te leren, contact te maken met cliĆ«nten Ć©n te ontdekken hoe leuk de thuiszorg is. “Werken in de wijk past echt bij mij.”

Ikram heeft haar opleiding hbo-v bijna afgerond. Haar laatste stage liep ze bij Omring, in de thuiszorg, bij het dementieteam in Hoorn. “Toen ik begon had ik niet zo’n goed beeld van een verpleegkundige in de thuiszorg. Ik was bang dat het een beetje eentonig zou zijn. Maar dat was het totaal niet!” Het eerste deel van haar stage ging Ikram vooral de wijk in, het tweede deel voerde ze juist meer coƶrdinerende taken uit. “Ik vond het allebei leuk. Maar het allerleukste was het contact met de cliĆ«nten. Je leert ze echt kennen, je bouwt een band op. Heel anders dan in een ziekenhuis. En de cliĆ«nten zijn ook geĆÆnteresseerd in jou.”

Cliƫnten goed leren kennen

Werken in de thuiszorg is veel meer dan mensen thuis bezoeken, aldus Ikram. “De bijkomende, coƶrdinerende taken zijn minstens zo belangrijk. Je moet bijvoorbeeld voor iedere cliĆ«nt een zorgplan opstellen. Daarin beschrijf je wat ze nodig hebben. Dat lukt alleen als je cliĆ«nten goed leert kennen. Verder moet je contact onderhouden met de familie, de mantelzorgers, de huisarts, andere disciplines en de casemanager dementie. Erg leuk en veelzijdig.”

Complexe casussen

Regelmatig komen er complexe casussen voorbij. “Ik had bijvoorbeeld een cliĆ«nt die heel erg gefocust was op eigen regie. Maar het ging gewoon niet meer. Toen ben ik gaan kijken wat nog wel haalbaar was. De communicatie met alle betrokkenen was daarbij heel belangrijk.” Ook interessant vond Ikram de cliĆ«nten met onbegrepen gedrag. “Welke interventies je dan kunt inzetten, is nu een van mijn afstudeeropdrachten.”