Judy Bakker

Judy Bakker | Ergotherapeut, Omring

Ik voelde meteen dat dit een beroep is waar ik gelukkig van word.

“Het beroep ergotherapie is zo veelzijdig waardoor ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ga”

Judy Bakker (1992) is ergotherapeut bij Omring en helpt mensen die moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals wassen en aankleden, koken, tuinieren en het verplaatsen buitenshuis. Judy kwam op de middelbare school in aanraking met dit vakgebied. “Ik wist niet zo goed welke kant ik nou op wilde,” vertelt Judy. “Ik wist wel dat ik graag mensen wilde helpen, maar dat hoefde niet per se in de zorg te zijn. Welk beroep dan bij mij zou passen, daar kwam ik niet uit.”

Judy deed een beroepskeuze test en daar rolde het beroep ergotherapeut uit. Omdat Judy niet precies wist wat dat was, begon ze rondvraag te doen in haar omgeving. Via een kennis van haar moeder kwam ze in contact met een van de ergotherapeuten van Omring en na een dagje meelopen was ze verkocht. “Ik voelde meteen dat dit een beroep is waar ik gelukkig van word,” vertelt Judy enthousiast. “Je kunt als ergotherapeut echt een verschil maken. Je helpt ouderen zelfstandig te blijven en dit draagt er aan bij dat ze langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Tijdens hun revalidatieproces is het mooi om de vooruitgang bij mensen te zien als je samen met het team aan hun doelen werkt.”

Na de middelbare school volgde Judy de opleiding Ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. In haar tweede jaar liep ze stage bij Omring in Verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek en in haar vierde jaar ging ze voor haar afstudeerstage zes maanden naar Curaçao. Judy: “De Hogeschool had heel veel internationale connecties en het leek me geweldig om naar het buitenland te gaan. Dat was het ook. Ik liep stage bij het Revalidatie centrum (SGR-Groep) en kreeg te maken met veel verschillende mensen met allemaal hun eigenunieke verhaal. Ik heb zelfs een aardig woordje Papiaments geleerd.”

In 2014 studeerde Judy af en nam ze contact op met Omring: “Ze bleken nog iemand nodig te hebben voor in de vakantieperiode en door de toename van het aantal cliënten in de eerste lijn kon ik ook daarna aanblijven.” Een van de dingen die ze waardeert aan Omring is het continue streven naar vernieuwing en verbetering. Ze neemt deel aan tal van projectgroepen en is – om beter inhoud en vorm aan de verschillende projecten te kunnen geven – een opleiding Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn gaan volgen.

“Het is een deeltijdopleiding die perfect aansluit op de veranderende wereld van de zorg,” aldus Judy. “Ik leer alles over het implementeren van technologieën en digitale middelen waarbij het mensgericht ontwerpen een belangrijke rol speelt.” Voor haar master-scriptie heeft Judy een augmented reality app ontwikkeld voor mensen die na een CVA een lichaamshelft of een deel van de ruimte om hen heen onbewust negeren. Zij is nu inmiddels als junior onderzoeker begonnen bij Omring om verder onderzoek te doen naar het gebruik van augmented reality bij mensen met een neglect. In de afgelopen jaren heeft Judy al veel zien veranderen in de zorg. “Omring houdt al die ontwikkelingen goed bij en biedt medewerkers de ruimte nieuwe kennis op te doen en nieuwe ervaringen te delen. Alles om samen de cliënt zo goed mogelijk te ondersteunen. Daar maak ik graag deel van uit.”