Matthijs Hen

Matthijs Hen | Wijkverpleegkundige, Omring

Als er op de werkvloer een idee ontstaat blijft het niet op de werkvloer

“Er valt onverwacht veel te winnen bij deze doelgroep”

Matthijs Hen (1964) is wijkverpleegkundige bij Omring en maakt sinds het allereerste begin deel uit van het Plusteam. “Het Plusteam is opgericht in 2017, maar er speelde al veel eerder iets,” vertelt Matthijs. “In 2010-2011 is binnen Omring het dementieteam opgericht. In die tijd hadden we binnen ons reguliere wijkteam al het idee dat we voor cliënten met lichamelijke klachten waar een psychosociale problematiek aan ten grondslag ligt ook een speciaal team zouden moeten oprichten en die kans hebben we gekregen!”

Een collega van Matthijs deed de opleiding hbo-verpleegkundige niveau 5 en maakte van dit idee haar afstudeerproject. Matthijs: “Dat is een van de mooie dingen van deze organisatie. Als er op de werkvloer een idee ontstaat blijft het niet op de werkvloer, maar vindt het een weg naar boven. Zo maak je als medewerker niet alleen het verschil voor je cliënt of je collega, maar ook voor de organisatie.” Het Plusteam zag het levenslicht en Matthijs stond voor de keuze om zich bij dit team aan te sluiten of naar een regulier wijkteam te gaan. “Voor beide keuzes viel wat te zeggen,” stelt Matthijs, “maar je kunt nooit weten hoe een bepaalde keuze uit zal pakken. Het Plusteam leek me een grotere uitdaging en daarom ben ik die aangegaan.”

Matthijs’ keuze pakte goed voor hem uit. “Er bleek heel veel te winnen in het aansluiting zoeken bij deze doelgroep,” beaamt Matthijs. “Veel meer zelfs dan ik had verwacht. Het maakt mij niet uit welke diagnose er bij een cliënt al dan niet gesteld is. Ik wil weten wat er met een cliënt gebeurt als hij zegt dat hij manisch wordt? Wat betekent het voor de cliënt, als ze aangeeft dat ze zo’n last heeft van haar borderline? Waar kan ik als wijkverpleegkundige rekening mee houden? Wat helpt jou? Wanneer moet ik me zorgen maken en wanneer niet? Ik had niet van tevoren kunnen inschatten dat er bij deze groep zo veel te winnen valt wanneer je het onbegrepen gedrag leert begrijpen.”

De leercurve van de afgelopen jaren was steil. “We hebben als team heel veel geleerd,” bevestigt Matthijs. “Wanneer we andere teams gaan coachen, zie je heel duidelijk de meerwaarde die we met onze inmiddels specialistische kennis kunnen bieden. Om goede zorg te kunnen verlenen, moet je af en toe buiten de gebaande paden gaan. Daar is dit hele project een overduidelijk voorbeeld van. Je ziet dat er een cliëntgroep is ontstaan die baat heeft bij een gespecialiseerde aanpak en daar handel je als organisatie naar. Dan ben je samen goed bezig.”

Wil je ook zo'n leuke baan als Matthijs? Klik hier voor alle vacatures bij het Plusteam Hoorn.

Over het Plusteam
Plusteam Hoorn is een thuiszorgteam dat zich heeft gespecialiseerd in mensen met een psychosociale achtergrond. Omdat deze cliëntengroep tussen wal en schip dreigde te raken, richtte Omring in 2017 dit specialistische team op. Sindsdien bieden de collega’s van het Plusteam gerichte zorg aan deze bijzondere groep cliënten en dat doen ze met groot succes. Door uitsluitend te werken met deze doelgroep zijn de leden van het Plusteam uitstekend in staat om aan te sluiten bij de behoeften en de gedragingen van hun cliënten. Het team werkt nauw samen met het netwerk rondom de cliënt en wordt geconsulteerd door de reguliere wijkverplegingsteams.