Monique en Jacolyn

Monique en Jacolyn | Wijkverpleegkundigen, Omring

Werken in een dementieteam; wat houdt dat precies in?

Werken in een dementieteam; wat houdt dat precies in?

Dementie vraagt een specifieke zorgaanpak, zeker voor mensen die nog thuis wonen. Daarom heeft Omring speciale dementieteams in verschillende gemeentes, waaronder in Enkhuizen. Hoe zit zo’n team nu precies in elkaar en hoe ziet de zorgvraag van een cliënt er dan uit?

Monique ter Hofstede (54) en Jacolyn de Vries (52) zijn beiden wijkverpleegkundigen in het dementieteam Enkhuizen. “We zijn een zelfregiserend team, wat betekent dat elk teamlid zijn eigen rol en taken heeft binnen het team. Zo runnen we het team echt samen”, vertellen de wijkverpleegkundigen.

Zorg voor de cliënt

Jacolyn, eveneens sinds 2020 onderdeel van Dementieteam Enkhuizen: “We proberen mensen zo lang mogelijk op een fijne manier thuis te laten wonen. Dat betekent dat we hen de vaardigheden die zij nog bezitten, zoveel mogelijk willen laten behouden. Een simpel voorbeeld: als iemand de handeling nog weet van hoe hij zijn gezicht wast met een washandje, laten we de cliënt dat ook altijd zelf doen. Zo blijft dat in zijn routine en behoudt hij die vaardigheid. We pakken alleen zaken over die een persoon echt niet meer kan.”

Contact mantelzorger/naasten

Ondertussen houden de wijkverpleegkundigen nauw contact met huisarts en naasten van de cliënt, zodat zij ook goed op de hoogte zijn van de stand van zaken. “Soms is het best een uitdaging om fijn contact te houden met de naasten of mantelzorger. Zeker als het de partner van de cliënt betreft. Die gaat namelijk toch een soort rouwproces door; zijn of haar  partner zoals hij of zij die kenden verdwijnt langzaam. Soms herkent de cliënt de partner op een gegeven moment ook niet meer. Dat doet natuurlijk iets met een mens… En daar moeten wij als wijkverpleegkundigen dan ook goed mee om gaan en steun bieden waar mogelijk”, vertelt Monique.

Meer weten over werken bij Omring? Neem contact op met een recruiter!


Bel 088 206 71 01

Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren.

Stuur een bericht via het

Contactformulier