Carolien Wevers

Carolien Wevers | Wijkverpleegkundige, Omring

Het is super dat ik onderdeel kan zijn van een nieuwe manier van zorg verlenen.

"Verantwoordelijk pionieren bij Omring"

Soms moet een zorgorganisatie out of the box denken en nieuwe manieren initiëren om de best mogelijk zorg te verlenen aan de mensen die dat nodig hebben. Carolien Wevers (26), wijkverpleegkundige bij Omring in Julianadorp, vervult deels zo’n nieuw gecreëerde functie.

Het duurde even voor Carolien ervan overtuigd was dat ze in de ouderenzorg wilde werken. Aanvankelijk wilde ze namelijk graag verloskundige worden. “Ik had VMBO gedaan en zou dan eerst nog naar de Havo moeten of MBO Verpleegkunde niveau 4. Ik koos voor die laatste optie in de vorm van stage en leren tegelijk.”

Dit maakte dat Carolien kennis maakte met verschillende organisaties, zowel in de (ouderen)zorg als in het ziekenhuis. “Ik vond de werkzaamheden in het ziekenhuis ook wel erg leuk en dat zou een mooie opstap zijn naar mijn droomfunctie van verloskundige. Tijdens mijn laatste stage van mijn MBO Verpleegkunde niveau 4 opleiding maakte ik in de thuiszorg kennis met de functie en werkzaamheden van een wijkverpleegkundige. Ik vond dit zo leuk en interessant dat ik besloot om door te leren voor HBO-verpleegkundige. Mijn laatste stage was bij Omring. Ik had het hier zo naar mijn zin en de functie sloot zo goed aan bij mijn interesses, dat ik besloot te blijven.”

En dat vindt ze helemaal niet erg. “Ik draaide direct volledig mee in het team, ook omdat ik verpleegkunde niveau 4 had gedaan. Ik merkte bij Omring dat ze erg open staan voor innovatie en het ontwikkelen en verbeteren van de zorg. Ik wil mezelf ook blijven ontwikkelen en het is erg fijn als je dan bij een organisatie werkt die dat begrijpt en zelfs stimuleert.” 

Inmiddels is Carolien dus fulltime aan de slag als wijkverpleegkundige. Maar dat is niet alles. Naast haar ‘normale’ functie, bekleedt zij ook de relatief nieuwe functie van INKT-wijkverpleegkundige. INKT staat voor Integrale Ouderenzorg in Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland Thuis. 

“Als INKT-wijkverpleegkundige ben ik gekoppeld aan drie lokale huisartsenpraktijken en bezoek ik ouderen ‘onafhankelijk’ namens de huisarts. Het gaat dan om ouderen die bijvoorbeeld al een lange tijd niet meer bij de huisarts zijn geweest of er juist de deur platlopen. De huisarts vraagt toestemming aan zijn of haar patiënt en dan ga ik langs om te kijken of deze kwetsbare oudere op wat voor manier dan ook hulp of ondersteuning nodig heeft om op een verantwoordelijke wijze thuis te kunnen blijven wonen.” 

Carolien vervolgt: “Ik kijk bijvoorbeeld of er een mantelzorgnetwerk beschikbaar is, ga in gesprek met familie, bekijk of er bepaalde medicatie nodig is of andere vorm van hulp. Ik zorg dat dat geregeld en in gang gezet wordt. Dit is een relatief nieuwe functie die ik naast mijn functie als wijkverpleegkundige bekleedt. Ik vind het super dat ik onderdeel mag en kan zijn van zo’n nieuwe manier van zorg verlenen.”

Ondertussen pakt Carolien ook nog de studie Ouderenzorg in de 1e lijn er ‘nog even bij’. “Ik ga één keer per maand naar school. Ik vind het belangrijk up to date te blijven en mezelf verder te ontwikkelen. En gelukkig krijg ik die ondersteuning van Omring. Omring is een hele fijne organisatie om voor te werken. Steun en waardering krijgen voor het ontwikkelen van jezelf is zeer motiverend.”

Wil je ook zo'n leuke baan in het thuiszorgteam van Julianadorp? Klik dan hier voor onze vacatures!