Linda de Vries en Saskia Bruin

Linda de Vries en Saskia Bruin | Verzorgende IG & Verpleegkundige, Interventieafdeling 't Kofschip Hoge Hop

Op zoek naar uitdaging? Denk eens aan interventieafdeling ’t Kofschip!

Hoewel werken in de zorg nooit saai is, kan het zijn dat je toch op zoek bent naar iets meer uitdaging… Dan zou interventieafdeling ’t Kofschip van Omring in Hoorn zo maar eens een optie kunnen zijn.

Op deze crisisafdeling kunnen 24 uur per dag mensen opgenomen worden die acuut zorg nodig hebben, met vaak een complexere zorgvraag. Verzorgende IG Linda de Vries en Verpleegkundige Saskia Bruin vertellen over hun bijzondere werklocatie. 

’t Kofschip is de interventieafdeling van Omringlocatie Hoge Hop in Hoorn. “Op deze afdeling komen veelal cliënten terecht die eigenlijk een beetje tussen de wal en het schip vallen,” vertelt Linda de Vries (41). “Deze afdeling ontstond eigenlijk omdat er geen opvang bleek te zijn voor cliënten met een acute zorgvraag en waarvan niet direct duidelijk was op welke afdeling of locatie zij de best passende zorg konden ontvangen.” Ze vervolgt: “Ik werk nu al zo’n twintig jaar bij Omring en ben samen met nog een aantal collega’s vanaf de oprichting van de interventieafdeling werkzaam op deze afdeling. En nog steeds met heel veel plezier, omdat werkelijk geen dag hetzelfde is en je eigenlijk elke dag bijleert.”

Onbegrepen gedrag

De cliënten worden vanuit een crisissituatie opgenomen. Dit kan op ‘t Kofschip 24 uur per dag. “De cliënten die wij zien, komen door verschillende oorzaken bij ons. Het betreft regelmatig cliënten met een onderliggend lijden waardoor het gedrag gedecompenseerd is. Het mooie van ons werk is dat we gaan inventariseren wat de oorzaak is van het onbegrepen gedrag. Samen met onze vaste arts Ruth Samuels en het multidisciplinaire team (o.a. fysio, ergo, diëtiste en psycholoog) bekijken we waar de onrust vandaan komt en welke benadering, medicatie en behandelplan er nodig is, om de cliënten weer stabiel te krijgen in hun geestelijke en lichamelijke welzijn. En je kunt je voorstellen dat dat bij elke cliënt anders is, dus elke dag biedt nieuwe uitdagingen,” vult Linda aan.

Saskia Bruin (45) werkt pas sinds een jaar bij ’t Kofschip en komt uit de gehandicaptenzorg. “Dit is echt even een ander laken en pak, maar wat is het mooi werken op deze afdeling. De diversiteit aan cliënten die bij ons opgenomen wordt is enorm. Je krijgt bijvoorbeeld mensen binnen die gevallen zijn, Alzheimer of een andere vorm van dementie hebben, een psychische of lichamelijke aandoening hebben of plotseling ernstig verward zijn. De meeste mensen zijn hier niet langer dan drie maanden en dan stromen zij door naar een andere woonlocatie of ze kunnen terug naar huis. Het is een kers op de taart om te zien dat wij cliënten stabiel genoeg krijgen om terug naar huis te kunnen of door te kunnen stromen naar een andere wenslocatie.”

Blijven ontwikkelen

Daarnaast is de professionele ontwikkeling op de interventieafdeling heel belangrijk. “Omdat we vaak te maken hebben met onbegrepen gedrag en een toenemende diversiteit aan ziektebeelden en aandoeningen, is het echt belangrijk om je te blijven bijscholen. Dus je staat hier letterlijk en figuurlijk nooit stil…,” zegt Linda.

Mocht jij meer uitdaging zoeken in de zorg, overweeg dan eens kennis te komen maken met de interventieafdeling ’t Kofschip in Hoorn. Het team verwelkomt je met open armen!